Liedje: Thea

“Thea” – Nannette Poortinga

Bijna tien jaar geleden, als eerstejaars op ArtEZ, schreef ik dit liedje voor een van m’n favoriete schrijvers. Thea Beckman.

Ik kende haar boeken over Kampen. Over Hasse Simonsdochter, die op Kampereiland haar eten bij elkaar jaagde. En over hoe ze Jan van Schaffelaar van de galg redde door met hem te trouwen: “Ik verbid hem!” riep ze net op tijd.

Over Van Schaffelaar, die in een heel andere stad toch nog stierf omdat hij liever van een toren sprong dan dat hij zich overgaf aan de vijand.

Over Hendrick Avercamp, die niet kon praten maar wel prachtig kon schilderen.

Tegenwoordig wordt er niet veel meer gejaagd, niemand wordt meer verhangen en de Stomme van Campen kennen we vooral als de kroeg met goed bier op de tap.

Vlak voor m’n verhuizing nam ik het liedje nog eens op, met Fiona Kelatow op gitaar. Op de dag van de verhuizing filmde ik nog één keer het uitzicht uit m’n huis. En toen was het hoofdstuk “Kampen” uit.