Smal pad

De theatervoorstelling ‘Smal pad’ vertelt het verhaal van twee gereformeerde vriendinnen die de wereld willen bekeren, maar onderweg God kwijtraken en elkaar uit het oog verliezen. Een theatervoorstelling over een christelijke opvoeding, de boze buitenwereld en sleutelmomenten waarop de één van God weg wil en de ander juist niet. 

Foto: Annelies Verhelst

Met Smal pad kijken Nannette Poortinga en Femke van Essen terug op hun verzuilde gereformeerd vrijgemaakte wereld waar ze vandaan komen. Ze leerden elkaar kennen op de gereformeerde middelbare school in Groningen en vonden elkaar in hetzelfde voornemen theologie te gaan studeren en de wereld in te trekken om het evangelie te verkondigen. Inspiratiebron voor de voorstelling was het stuklopen van deze droom. Poortinga maakte haar studie met hangen en wurgen af, Van Essen stopte gedesillusioneerd na een jaar. De één is nog wel christen, de ander heeft het geloof vaarwel gezegd.

Met gebruik van storytelling, klassieke zang, lichte muziek, liturgische elementen en spoken word poetry komen ze tot  een persoonlijke voorstelling waarin ze eerlijk zijn over de dingen waar vroeger niet over gepraat kon worden en gaan ze de taboes aan die ze zelf nog te doorbreken hebben. Door middel van multidisciplinair montagetheater nemen ze het publiek mee in hun onderzoek naar de vraag of ze de wereld nog iets te vertellen hebben. 

In plaats van de preekstoel hebben beide vrouwen hun weg naar het podium gevonden: de één als theatermaker, de ander als klassiek zangeres. Nannette Poortinga volgde na haar bachelor Theologie in Kampen de opleiding Docent Theater aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Ze was onder andere te zien op Zwolle Unlimited met haar voorstelling Spelende mens. Ze is verhalenverteller. “In mijn werk gebruik ik persoonlijke en waargebeurde verhalen, en soms een beetje theologie, om antwoord te zoeken op de grote vragen.”

Foto: Annelies Verhelst

Femke van Essen studeert Klassieke Zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze heeft ervaring als solist en organiseerde haar eigen huiskamerconcerten. Momenteel zingt ze veel in professionele koren, onder andere bij de Nederlandse Reisopera. Nu vindt ze het tijd om zich te ontwikkelen in het maken en schrijven van eigen werk. “De vraag van Nannette om samen een theatervoorstelling te maken kwam precies op het goede moment en ik zei meteen ‘ja!’”

Foto: Annelies Verhelst

Smal pad speelde op het Amsterdam Fringe Festival 2019 en werd daar enthousiast ontvangen door het publiek. Een greep uit het gastenboek:

“Wat bijzonder, wat open, wat mooi, wat eerlijk. Ik had het niet willen missen.”

“Het komt akelig dichtbij, vervreemdt en voelt soms ongemakkelijk. Op andere momenten ontroerend. Heel mooi gedaan.”

“Het schuurt goed.”